tirsdag 11. mars 2014

En liten bit historieFor et par år tilbake fikk jeg tilslag på et gammelt fotoalbum på en auksjon jeg var med på. Den kostet meg bare noen tikroner da den er litt frynsete i kantene på grunn av alder. Men den er fortsatt like fin i mine øyne med sitt vakre, grønne fløyelsomslag.

De fleste bildene inni albumet er datert fra perioden huset mitt ble satt opp. Det vil si at de er godt over 100 år gamle, og jeg føler derfor ikke at jeg snoker i noens privatliv. Er mer nysgjerrig av historiske årsaker, og bildene fikk plutselig ny betydning etter jeg flyttet på den lille gården min. Det er både små og store bilder i albumet. Mange av bildene har håndskrevet tekst på baksiden som kan fortelle en liten bit av en lang historie. Men fantasien som påfyll, drømmer jeg meg helt bort.
Det er i hovedsak kvinner som har latt seg fotografere til dette albumet. Det kan jo for så vidt si mer om han som eide albumet enn selve kvinnene, men pene er de ihvertfall der de har pyntet seg i sitt fineste tøy for fotografen.

****


Noen få barnebilder var det også. Må jo bare smile av denne lille snuppa. Lurer på hvorfor damene til venstre har tatt bilde sammen? De hadde ikke mye søskenlikhet i mine øyne?

Se denne flotte kragen da. Og som alle de andre damene har hun oppsatt hår.Når jeg snur bildene, finnes det også mye informasjon på baksiden. Det kostet fra kroner 6,- og oppover å ta et bilde hos Stn. Szacinski Jr. Det vil jeg tro var mye penger på den tiden. Hadde jeg skulle brukt så mange penger på et bilde, hadde nok jeg også pyntet meg litt ekstra. Koster det så mye skal jeg ihvertfall se pen ut, ikke sant?Bildet er datert 1903, da de fortsatt brukte navnet Christiania på Oslo. Litt morsomt er det jo også å se telefonnummeret. Bare 4 siffer vitner vel om at telefon ikke var allemannseie.


Her er det vel ingen tvil om familierelasjonene. 

Denne damen synes jeg har noe trist over seg. Bildet er tatt i Norge, men kanskje hun var en av mange som skulle reise "over dammen" til USA slik som disse tydeligvis hadde gjort:

Denne stramme karen har tatt sitt bilde på The Elite Studio i Spokane, Washington.


Det har også denne unge jenta, selv om de ikke har brukt samme fotograf.  Kanskje de to er søsken siden de bor i samme by, og bildene deres havnet i samme album her i Norge.Bak på bildet er det skrevet "Til Mor og Far" med blekkpenn. Tenk hvor mange som ble skilt fra sine kjære under den store utvandringen. Uten mobil, Facebook og internett, kunne det nok gå lang tid mellom hvert livstegn. Da måtte det være godt å ha et bilde av sine kjære å titte på når savnet var størst. Dette er nok trolig det eldste bildet i albumet. Det er mye mørkere enn de andre og er lagd på metall. Ingen skrift eller fotografinformasjon, etterlater bare fantasien som kilde.

Helt til slutt har jeg spart dette flotte brudebildet.Det er søster Hanna som har fått "En glædelig jul og godt nyt aar"s kort av det vakre brudeparet på julaften i 1897.
Så vakker hun måtte ha følt seg på bryllupsdagen. En drøm av en kjole spør du meg.4 kommentarer:

 1. Det der er helt klart en skatt. Hadde også kommet til å slå til hvis jeg hadde sett albumet på auksjon.
  Jeg synes ikke det er å snoke i andres liv, det er å ta vare på historien.
  Synes heller det er rart at familien ikke tar vare på sånne flotte klenodier, men for noen betyr
  vel ikke historien noe... Tror dette albumet har fått ett meget godt hjem hos deg.
  Klem fra Marit

  SvarSlett
 2. For et flott klenodie du har fått tak i der. Godt at du tar vare på denne skatten som har så masse historie. Kjekt å se hva som var den gangs mote. Etter klærne å dømme, har de nok vært velstående. Min mor forteller at min oldemor, som alltid var så sprudlende og smilende, er like alvorlig på hvert eneste bilde. De var blitt opplært til å være det på bilder:-) Så på eldre fotografier er alle like stive og alvorlige i masken.
  Disse kortene er koselige på baksiden også:)
  Takk for titten.

  Klem fra Hjørdis

  SvarSlett
 3. Blir nesten litt trist og melankolsk jeg, av hele bildefremvisningen din. Hvem var de, hvor bodde de, og hvilke liv levde de?

  For en fantastisk skatt du ha fått tak i altså!

  SvarSlett
 4. De gamle bildene er så utrolig fine. (",) Synd at du ikke vet navnene på personene, det hadde jo vært artig å vite litt mer om dem.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...